English version after the Catalan one
Version française après l’Anglaise
Versió castellana després de la Francesa
I ja hem resolt el novembre!
Novembre ha estat més relaxat, però no per això inactiu. Botiga de l’Àvia, Subirats, Flix, Castellvell i Barcelona han estat els nostres destins, i totes en ben variades funcions.
De fet, ha estat un recull d’activitats ja conegudes per vosaltres, i de fet, l’activitat que es surt de mare, es la darrera, a Barcelona, i per la que començarem. Malgrat ser la darrera en fer-se!
Ha estat al curs anomenat «L’Art d’Explicar la Història», organitzat per Artixoc i Escena Històrica, qui ens va concedir poder fer un taller pràctic que permetés explicar el concepte de recreació propera a professionals de la difusió cultural. Taller que a la pràctica s’ha convertit en un aprenentatge per tots els participants.
![](http://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20240730-WA0001-737x1024.jpg)
A falta d’imatges de la sessió per compromisos amb el curs, de moment us deixem el cartell! / In the absence of images from the session due to commitments with the course, for now we leave you the poster! / En l’absence d’images de la séance en raison d’engagements avec le cours, pour l’instant nous vous laissons l’affiche ! / A falta de imágenes de la sesión por compromisos con el curso, ¡de momento os dejamos el cartel!
Era, a més, una tornada a les explicacions de cert prestigi, després de la pèrdua del curs universitari de Robres, perdut per causes polítiques internes del territori aragonès.
Aquesta sessió fou duta a terme al Museu d’Història de Catalunya, envoltat, com he dit, de grans professionals que no tenien por a preguntar ni exposar els seus casos. Convertint-se a la pràctica en una trobada de difusors enriquint-se els uns als altres. I, no se ben bé que en sortirà, però alguna cosa, i bona!
Flix l’he deixat en segon lloc, però es que es disputava el primer lloc molt frec a frec, tal vegada el fet de ser un vell conegut ha fet que entrés en segon lloc.
Però no per ser un vell conegut es menys, i es que aquesta recreació que combina museu viu amb batalla s’ha guanyat un lloc en els paràmetres de qualitat.
La coneixeu, pel matí expositors, aquesta vegada explicant la història de Flix durant la guerra. I per la tarda recreació del darrer combat.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241117-WA0016.jpg)
I així es com se’ns veu des del públic, receptor de la nostra activitat cultural / And this is how we are seen by the public, the recipient of our cultural activity. / Et c’est ainsi que nous sommes perçus par le public, destinataire de notre activité culturelle. / Y así es como se nos ve desde el público, receptor de nuestra actividad cultural
Sabem que hi ha molts expositors, i que tots tenen la seva qualitat. La crema de l’església, el bombardeig, l’evacuació i molts altres mereixerien línies de l’article. Però, i crec que ho entendreu!, nosaltres ens centrarem en el nostre, dut a terme de manera brillant per dos membres de l’equip, centrat en l’escola civil i com un dels seus mestres anuncia que s’ha apuntat a les Milícies de Cultura. Mostrant així la declaració d’intencions d’una republica que volia educar tant en temps de pau, com en temps de guerra.
Havíem de ser més, però qui coneix la dinàmica de l’associacionisme, sap que a vegades apareixen compromisos ineludibles que obliguen a modificar els plans.
Per sort, un d’aquests compromisos ineludibles, tenia a veure amb la difusió cultural, motiu pel qual no ens avergonyim de posar-lo aquí. I es que ja sabeu que col·laborem amb altres entitats.
El motiu va ser el Barri de la Marina del Port, explicat a través de la Botiga de l’Àvia, que explica les anades i vingudes del barri a través de les seves botigues centenàries o emblemàtiques.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241117-WA0006.jpg)
Diem que passem per patrimoni viu, però malauradament també passem pel seu record, aquí un antic cinema / We say we pass through living heritage, but unfortunately we also pass through its memory, here an old cinema / On dit qu’on traverse un patrimoine vivant, mais malheureusement on traverse aussi sa mémoire, ici un vieux cinéma / Decimos que pasamos por patrimonio vivo, pero desgraciadamente también pasamos por su recuerdo, aquí un antiguo cine
Cosa que s’agraeix, ja que reconeixem que ens apassiona el patrimoni, però si aquest patrimoni encara es viu, a vegades amb mala salut de ferro…, cal fer el possible per que aquesta salut millori i aguantin alguna generació més, i més en una època de gegants internacionals famolencs.
I de La Marina anirem al Penedès, on Ultima Defensa de Barcelona i Sabors en temps de guerra ens esperaven. Ja sabeu, cada tercer diumenge de més a Subirats, aquesta vegada amb dos grups ben participatius, que a més, ens van «regalar» bones fotos de com fem la guia.
Ho destaco per que no sabeu fins al punt que les vostres imatges ens donen la visió de fora, anant molt més enllà de la tradicional però estàtica, per bé que necessària…, foto de grup.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/Unknown-29.jpeg)
Ens acostem i parlem, us mostrem un gràfic o comentem la jugada amb vosaltres / We come up to you and talk, show you a graph or discuss the play with you. / Nous venons discuter, vous montrer un tableau ou discuter de la pièce avec vous / Nos acercamos y hablamos, le mostramos un gráfico o comentamos la jugada con vosotros FOTOS DE BIEL DIBUIXANT
I ens queda Castellvell, posat en darrer lloc per una lògica de grup temporal, ja que de fet, estem fent la crònica a la inversa i La Marina, Subirats i Flix van ser tot el mateix cap de setmana. Ben segur que ho entendreu.
Mica en mica va tornant-se, qui sap si es pot convertir en periòdic, donant valor a allò de recreació històrica i patrimoni junts. Simbiosi necessària que des d’aquestes línies defensem! I per segona vegada, aquesta línia de recreació ha estat duta a terme des del món civil, que poc a poc va guanyant terreny.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241020-WA0038-1.jpg)
Dels bombardeigs a la gana, no enaltim la guerra!, n’expliquem les conseqüències / From bombings to hunger, we don’t glorify war! We explain its consequences /Des bombardements à la faim, on ne glorifie pas la guerre !, on vous explique les conséquences / De los bombardeos al hambre, ¡no enaltecemos la guerra!, explicamos las consecuencias
Amb tot, també ens hem dedicat a la part patrimonial pura, dedicant part del novembre al Front del Segre. La zona de Lo Morinyol i Preixens ens han donat material que ja podeu veure al Canal de YouTube, i que malgrat l’elaboració «rústica» que s’ha triat com a métode, segur que trobeu prou interessant.
Arribant ja al final d’aquestes línies, que han construït una de les cròniques més llargues de les fetes darrerament, però, que carai!, de vegades cal tractar una mica millor el llenguatge, i no posar-li fre. Que al ritme que anem, i potser per la dictadura de l’audiovisual, si no hi fem res, perdrem bona part de l’escriptura.
9 de desembre de 2024
And we have already solved November!
November has been more relaxed, but not inactive for that reason. Botiga de l’Àvia, Subirats, Flix, Castellvell and Barcelona have been our destinations, and all in very varied functions.
In fact, it has been a collection of activities already known to you, and in fact, the activity that comes out of nowhere, is the last one, in Barcelona, and the one we will start with. Despite being the last one to be done!
It has been at the course called «The Art of Explaining History», organized by Artixoc and Escena Històrica, who granted us the opportunity to do a practical workshop that allowed us to explain the concept of close recreation to professionals in the cultural dissemination. A workshop that in practice has become a learning experience for all the participants.
It was also a return to the explanations of a certain prestige, after the loss of the Robres university course, lost due to internal political causes in the Aragonese territory.
![](http://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20240730-WA0001-737x1024.jpg)
A falta d’imatges de la sessió per compromisos amb el curs, de moment us deixem el cartell! / In the absence of images from the session due to commitments with the course, for now we leave you the poster! / En l’absence d’images de la séance en raison d’engagements avec le cours, pour l’instant nous vous laissons l’affiche ! / A falta de imágenes de la sesión por compromisos con el curso, ¡de momento os dejamos el cartel!
This session was held at the Museum of History of Catalonia, surrounded, as I said, by great professionals who were not afraid to ask questions or present their cases. Becoming in practice a meeting of speakers enriching each other. And, I don’t know exactly what will come out of it, but something, and good!
I left Flix in second place, but it was very close to the first place, perhaps the fact that it was an old acquaintance has made it come in second place.
But not because it is an old acquaintance is any less, and this recreation that combines a living museum with a battle has earned a place in the quality parameters.
You know it, in the morning exhibitors, this time explaining the history of Flix during the war. And in the afternoon a recreation of the last battle.
We know that there are many exhibitors, and that they all have their quality. The burning of the church, the bombing, the evacuation and many others would deserve lines of the article. But, and I think you will understand!, we will focus on ours, carried out brilliantly by two members of the team, focused on the civilian school and how one of its teachers announces that he has signed up for the Cultural Militias. Thus showing the declaration of intentions of a republic that wanted to educate both in times of peace and in times of war.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241117-WA0010.jpg)
Blanc i negre o color? Com era la vida? Ens hem d’adaptar a la tècnica del moment? / Black and white or color? What was life like? Should we adapt to the technology of the moment? / Noir et blanc ou couleur ? comment était la vie Devons-nous nous adapter à la technique du moment ? / ¿Blanco y negro o color? ¿Cómo era la vida? ¿Debemos adaptarnos a la técnica del momento?
We should have been more, but anyone who knows the dynamics of associations knows that sometimes unavoidable commitments appear that force us to modify plans.
Luckily, one of these unavoidable commitments had to do with cultural dissemination, which is why we are not ashamed to put it here. And you already know that we collaborate with other entities.
The reason was the Marina del Port neighborhood, explained through the Botiga de l’Àvia, which explains the comings and goings of the neighborhood through its century-old or emblematic stores.
Something that is appreciated, since we recognize that we are passionate about heritage, but if this heritage is still lived, sometimes with poor iron health…, we must do everything possible so that this health improves and lasts for a few more generations, and especially in an era of hungry international giants.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241117-WA0008.jpg)
El petit comerç es el formigó de la societat, en alguns casos fins i tot des de fa més de cent anys / Small businesses are the concrete of society, in some cases even for more than a hundred years. / La petite entreprise est le béton de la société, dans certains cas même depuis plus de cent ans / El pequeño comercio es el hormigón de la sociedad, en algunos casos incluso desde hace más de cien años
And from La Marina we will go to the Penedès, where Ultima Defensa de Barcelona and Sabors en temps de guerre awaited us. You know, every third Sunday more in Subirats, this time with two very participatory groups, who also «gave us» good photos of how we do the guide.
I highlight this because you don’t know to what extent your images give us the vision from the outside, going far beyond the traditional but static, although necessary…, group photo.
And we are left with Castellvell, placed in last place by a temporary group logic, since in fact, we are doing the chronicle in reverse and La Marina, Subirats and Flix were all the same weekend. I’m sure you’ll understand.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241020-WA0032.jpg)
Escolteu les paraules que us volen dir els materials / Listen to the words the materials want to tell you / Écoutez les mots que les matériaux veulent vous dire / Escuche las palabras que quieren decirles los materiales
Little by little it is becoming, who knows if it can become a newspaper, giving value to historical recreation and heritage together. A necessary symbiosis that we defend from these lines! And for the second time, this line of recreation has been carried out from the civilian world, which is gradually gaining ground.
However, we have also dedicated ourselves to the pure heritage part, dedicating part of November to the Front del Segre. The area of Lo Morinyol and Preixens have given us material that you can already see on the YouTube Channel, and that despite the «rustic» elaboration that has been chosen as a method, you will surely find quite interesting.
Arriving at the end of these lines, which have built one of the longest chronicles of those made recently, but, what the hell!, sometimes it is necessary to treat language a little better, and not put a brake on it. That at the pace we are going, and perhaps because of the dictatorship of the audiovisual, if we do nothing about it, we will lose a good part of the writing
Oriol Miró Serra
December 9, 2024
Et nous avons déjà résolu novembre !
Novembre a été plus détendu, mais pas inactif pour cette raison. Botiga de l’Avia, Subirats, Flix, Castellvell et Barcelone ont été nos destinations, et toutes dans des fonctions très variées.
En fait, il s’agit d’un ensemble d’activités que vous connaissez déjà, et en fait, l’activité qui quitte la mère est la dernière, à Barcelone, et celle avec laquelle nous commencerons. Bien que ce soit le dernier à faire !
Il a suivi le cours intitulé «L’art d’expliquer l’histoire», organisé par Artixoc et Escena Històrica, qui nous ont donné l’opportunité de réaliser un atelier pratique qui nous a permis d’expliquer le concept de récréation rapprochée aux professionnels de la diffusion culturelle. Atelier qui, en pratique, est devenu une expérience d’apprentissage pour tous les participants.
Il s’agissait en outre d’un retour aux explications d’un certain prestige, après la perte du cursus universitaire de Robres, perdu pour des raisons politiques internes au territoire aragonais.
Cette séance s’est déroulée au Musée d’Histoire de Catalogne, entourée, comme je l’ai dit, de grands professionnels qui n’ont pas eu peur de poser des questions ou de présenter leur cas. Devenant en pratique une rencontre de diffuseurs s’enrichissant mutuellement. Et, je ne sais pas trop ce qui va en résulter, mais quelque chose, et bien !
J’ai laissé Flix à la deuxième place, mais on sait que la première place a été très souvent disputée, peut-être que le fait d’être une vieille connaissance l’a fait arriver à la deuxième place.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241117-WA0012.jpg)
Les escenes sempre tenen guió, i aquest busca remoure consciencies! / The scenes always have a script, and this one seeks to stir consciences! / Les scènes ont toujours un scénario, et celui-ci cherche à sensibiliser ! / ¡Las escenas siempre tienen guión, y éste busca remover conciencias!
Mais ce n’est pas pour autant une vieille connaissance, et cette récréation qui combine musée vivant et bataille a gagné une place dans les paramètres de qualité.
Vous la connaissez, grâce aux exposants du matin, qui racontent cette fois l’histoire de Flix pendant la guerre. Et pour la recréation de l’après-midi du dernier combat.
Nous savons qu’il y a de nombreux exposants, et qu’ils ont tous leur qualité. L’incendie de l’église, les bombardements, l’évacuation et bien d’autres mériteraient des lignes d’article. Mais, et je pense que vous l’aurez compris !, nous nous concentrerons sur la nôtre, réalisée avec brio par deux membres de l’équipe, en nous concentrant sur l’école civile et comment l’un de ses professeurs annonce qu’il s’est inscrit dans les Milices de la Culture. Montrant ainsi la déclaration d’intentions d’une république qui voulait éduquer aussi bien en temps de paix qu’en temps de guerre.
Nous aurions dû être plus nombreux, mais quiconque connaît la dynamique de l’associationnisme sait que des engagements parfois inévitables apparaissent et obligent à modifier les plans.
Heureusement, l’un de ces engagements incontournables concernait la diffusion culturelle, c’est pourquoi nous n’avons pas honte de le mettre ici. Et vous savez déjà que nous collaborons avec d’autres entités.
La raison en était le Barri de la Marina del Port, expliqué à travers la Botiga de l’Avia, qui explique les allées et venues du quartier à travers ses boutiques séculaires ou emblématiques.
Ce qui est appréciable, puisque nous reconnaissons que nous sommes passionnés par le patrimoine, mais si ce patrimoine se perpétue encore, parfois avec une santé de fer médiocre…, il faut tout mettre en œuvre pour améliorer cette santé et perdurer encore quelques générations, et encore plus à une époque de géants internationaux affamés.
Et de La Marina, nous nous dirigerons vers le Penedès, où nous attendaient Ultima Defensa de Barcelona et Sabors en time de war. Vous savez, tous les troisièmes dimanches à Subirats, cette fois avec deux groupes très participants, qui nous ont également «offert» de bonnes photos de la façon dont nous faisons le guide.
Je le souligne car vous ne savez pas à quel point vos images nous donnent le regard de l’extérieur, allant bien au-delà de la traditionnelle mais statique, pourtant nécessaire…, photo de groupe.
Et nous nous retrouvons avec Castellvell, placé à la dernière place par une logique de groupe temporaire, puisqu’en fait, nous faisons la chronique à l’envers et La Marina, Subirats et Flix étaient tous dans le même week-end. Je suis sûr que vous comprendrez.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/Unknown-31.jpeg)
Ens acostem i parlem, us mostrem un gràfic o comentem la jugada amb vosaltres / We come up to you and talk, show you a graph or discuss the play with you. / Nous venons discuter, vous montrer un tableau ou discuter de la pièce avec vous / Nos acercamos y hablamos, le mostramos un gráfico o comentamos la jugada con vosotros FOTOS DE BIEL DIBUIXANT
Petit à petit, il devient, qui sait s’il peut devenir un périodique, valorisant à la fois celui de la récréation historique et du patrimoine. Symbiose nécessaire que nous défendons depuis ces lignes ! Et pour la deuxième fois, cette ligne de récréation est réalisée à partir du monde civil, qui gagne progressivement du terrain.
Cependant, nous nous sommes également consacrés à la partie purement patrimoniale, en consacrant une partie du mois de novembre au Front del Segre. La région de Lo Morinyol et Preixens nous ont donné du matériel que vous pouvez déjà voir sur la chaîne YouTube, et que malgré l’élaboration «rustique» qui a été choisie comme méthode, vous le trouverez sûrement assez intéressant.
En arrivant au terme de ces lignes, qui ont constitué l’une des plus longues chroniques réalisées récemment, mais bon sang !, il faut parfois traiter un peu mieux la langue, et ne pas y mettre un terme. Qu’au train où on va, et peut-être à cause de la dictature audiovisuelle, si on ne fait rien, on va perdre une bonne partie de l’écriture.
Oriol Miró Serra
9 décembre 2024
¡Y ya hemos resuelto en noviembre!
Noviembre ha estado más relajado, pero no por eso inactivo. Botiga de l’Avia, Subirats, Flix, Castellvell y Barcelona han sido nuestros destinos, y todas en muy variadas funciones.
De hecho, ha sido una recopilación de actividades ya conocidas por vosotros, y de hecho, la actividad que se sale de madre, es la última, en Barcelona, y por la que empezaremos. ¡A pesar de ser la última en hacerse!
Ha sido en el curso llamado «El Arte de Contar la Historia», organizado por Artixoc y Escena Histórica, quien nos concedió poder realizar un taller práctico que permitiera explicar el concepto de recreación cercana a profesionales de la difusión cultural. Taller que en la práctica se ha convertido en un aprendizaje para todos los participantes.
Era, además, una vuelta a las explicaciones de cierto prestigio, después de la pérdida del curso universitario de Robres, perdido por causas políticas internas del territorio aragonés.
Esta sesión fue llevada a cabo en el Museo de Historia de Cataluña, rodeado, como he dicho, de grandes profesionales que no tenían miedo a preguntar ni exponer sus casos. Convirtiéndose en la práctica en un encuentro de difusores enriqueciéndose unos a otros. Y, no sé que saldrá, pero algo, ¡y bueno!
Flix lo he dejado en segundo lugar, pero es que se disputaba el primer puesto muy lindo, tal vez el hecho de ser un viejo conocido ha hecho que entrara en segundo lugar.
Pero no por ser un viejo conocido es menos, y es que esta recreación que combina museo vivo con batalla se ha ganado un sitio en los parámetros de calidad.
![](http://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG-20241016-WA0022-1-724x1024.jpg)
Cartell de les jornades de recreació de Flix 2024 / Poster for the Flix 2024 reenactment days / Affiche pour les journées de loisirs de Flix 2024 / Cartel de las jornadas de recreación de Flix 2024https://www.instagram.com/xvbrigadamixta/
La conoce, por la mañana expositores, esta vez contando la historia de Flix durante la guerra. Y por la tarde recreación del último combate.
Sabemos que existen muchos expositores, y que todos tienen su calidad. La quema de la iglesia, el bombardeo, la evacuación y otros muchos merecerían líneas del artículo. Pero, ¡y creo que lo entenderá!, nosotros nos centraremos en el nuestro, llevado a cabo de manera brillante por dos miembros del equipo, centrado en la escuela civil y como uno de sus maestros anuncia que se ha apuntado a las Milicias de Cultura. Mostrando así la declaración de intenciones de una república que quería educar tanto en tiempo de paz, como en tiempo de guerra.
Debíamos ser más, pero quien conoce la dinámica del asociacionismo sabe que a veces aparecen compromisos ineludibles que obligan a modificar los planes.
Por suerte, uno de estos compromisos ineludibles, tenía que ver con la difusión cultural, por lo que no nos avergüenzamos de ponerlo aquí. Y es que ya sabéis que colaboramos con otras entidades.
El motivo fue el Barrio de la Marina del Port, explicado a través de la Tienda de la Abuela, que explica las idas y venidas del barrio a través de sus tiendas centenarias o emblemáticas.
Lo que se agradece, ya que reconocemos que nos apasiona el patrimonio, pero si este patrimonio todavía se vive, a veces con mala salud de hierro…, es necesario hacer lo posible para que esta salud mejore y aguanten alguna generación más, y más en una época de gigantes internacionales hambrientos.
![](https://www.recreacioguerracivilpatrimoni.com/wp-content/uploads/IMG_20241116_114740.jpg)
Les petites portes poden ocultar grans tresors / Small doors can hide great treasures / Les petites portes peuvent cacher de grands trésors / Las pequeñas puertas pueden ocultar grandes tesoros
Y de La Marina iremos al Penedès, donde Ultima Defensa de Barcelona y Sabors en tiempos de guerra nos esperaban. Ya sabéis, cada tercer domingo de mes en Subirats, esta vez con dos grupos bien participativos, que además, nos regalaron buenas fotos de cómo hacemos la guía.
Lo destaco por que no sabéis hasta el punto de que sus imágenes nos dan la visión de fuera, yendo mucho más allá de la tradicional pero estática, aunque necesaria…, foto de grupo.
Y nos queda Castellvell, puesto en último lugar por una lógica de grupo temporal, puesto que de hecho, estamos haciendo la crónica a la inversa y La Marina, Subirats y Flix fueron todo el mismo fin de semana. Seguro que lo entenderá.
Poco a poco va volviéndose, quién sabe si puede convertirse en periódico, dando valor a lo de recreación histórica y patrimonio juntos. ¡Simbiosis necesaria que desde estas líneas defendemos! Y por segunda vez, esta línea de recreación se ha llevado a cabo desde el mundo civil, que poco a poco va ganando terreno.
Sin embargo, también nos hemos dedicado a la parte patrimonial pura, dedicando parte de noviembre al Frente del Segre. La zona de Lo Morinyol y Preixens nos han dado material que ya podéis ver en el Canal de YouTube, y que a pesar de la elaboración «rústica» que se ha elegido como método, seguro que encuentra bastante interesante.
Llegando ya al final de estas líneas, que han construido una de las crónicas más largas de las hechas últimamente, pero, ¡que caray!, a veces hay que tratar un poco mejor el lenguaje, y no ponerle freno. Que al ritmo que vayamos, y quizás por la dictadura del audiovisual, si no hacemos nada, perderemos buena parte de la escritura.
Oriol Miró Serra
9 de diciembre de 2024